Introduktion till nätfiske
Regelverk
I Sverige är det tillåtet för privatpersoner att fiska med nät på allmänt vatten i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren samt i havet om man följer de bestämmelser som finns. Dessa skiljer sig sig lite åt beroende på var du fiskar men huvudsakligen utmärkningen av redskapen, maskornas storlek samt höjd och längd på näten.
För att hålla sig uppdaterad på de senaste riktlinjerna och reglerna för vattnet där du tänker fiska rekommenderas att gå in på länsstyrelsens hemsida.
Typ av nät
Nuförtiden används mestadels syntetiskt material i tillverkning av nätslingor och då framförallt nylon. Ett nät monteras med sänklina i nätets underkant och en lina med flöten i överkanten av nätet. Sänklinan finns i olika vikter beroende på hur ”hårt” man vill att nätet skall stå på botten- i ett vatten med mycket strömmar kan det t ex vara klokt att montera en tyngre sänklina på nätet. Hos oss på Ullersunds fisknät syr vi framförallt bottensatta nät men givetvis även flytnät för de som så önskar.
Vi syr nät från en maskstorlek på 16mm, lämpliga för siklöja upp till laxnät med en maskstorlek på 85mm. Maskan på de nät vi tillverkar och säljer mest av varierar från 43mm till 62mm och går bra på bl a Sik, Abborre, Gös, Gädda, Röding och Öring. Ett bra allroundnät är ett med maska 48mm eller 55mm.
Trådtjockleken kan också variera mycket. Ett nät med en tunn tråd brukar fiska bättre men går lättare sönder. Får du t ex in en stor Gädda i ett nät med tunn tråd får du räkna med reparationer av ditt nät. 0,20mm tråd eller 0,23mm brukar vara gångbart på ett nät med 48 eller 55mm maskstorlek.
Att lägga nät
Beroende på hur långt och djupt nät du har skall du överväga att vara två personer de första gångerna du lägger ut det. Ett 27 meter långt nät med ett djup av 6 fot klarar man i regel att hantera själv på en nätsticka men ska du lägga ett 50 eller 100 meter långt nät kan det vara skönt att vara två i början, en som manövrerar båten och en som lägger ut nätet.
I änden på nätet fäster du en lina (längre än djupet) till ett sänke eller litet ankare samt ytterligare en lina till markeringsflötet. (Se på Länsstyrelsen hemsida vilka regler som gäller) Du kan fästa linan till sänket antingen i nätets överkant eller underkant.
- Tänkt på att aldrig sträcka nätet vid utläggning, du kan med fördel lägga ut det i ett ”S-mönster”.
- Trä av bit för bit av nätet från stickan allteftersom båten åker.
- Lägg i nätet i slutet av dagen och vittja nästa morgon för att undvika att fisken dör i nätet.
Ta upp nät
Åk fram till flötet och lyft upp linan. Undvik att dra in nätet mot dig utan trä upp det på stickan allteftersom du ror eller kör båten längs med nätet. Om du har ett nät som är för långt att trä på en nätsticka är det lättast att hala ner det i en balja eller plasttunna.
När du kommer till en fisk är det lämpligt att försöka lossa den direkt såtillvida den inte är för intrasslad, vänta i så fall tills du kommer iland. En del mindre, spolformade fiskar kan du lossa genom att trycka dem genom maskorna men större fiskar behöver tas ut samma väg de kom in och då kan man behöva lirka trådarna förbi gälar och fenor.
Vård av utrustning
Det lättaste sättet att plocka ur fångsten samt att göra rent nätet är att hänga upp det mellan två stolpar. Samtidigt plockar du ur kvarvarande fisk och skräp som fastnat i nätet. Låt nätet sedan hänga och torka innan du trär upp det på din nätsticka alternativt lägger i balja eller en tunna. Tänk på att inte förvara nylonnäten i direkt solljus, då de lätt blir sköra då. Försök också förvara näten utom räckhåll för gnagare såsom råttor som lockas dit av fisklukten.